Virtual Reality bril

Virtual reality brillen voor de zakelijke markt

Waarom zou je een virtual reality bril kopen voor zakelijk gebruik? Je kunt er promotievideo’s mee laten zien aan klanten, je kunt interactieve tours maken of je kunt training geven aan werknemers. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van professionele VR. Maar zijn hier speciale producten voor in de handel, of moet je gewoon een VR bril tussen de PlayStations en de wasmachines kopen in de winkel? De waarheid ligt ergens in het midden, de grens tussen consument en bedrijf is niet zo scherp te trekken. Toch zijn er wel degelijk aandachtspunten om rekening mee te houden. Overweeg je virtual reality brillen te kopen voor zakelijk gebruik? Lees dan eerst deze pagina.

 

Is duurder ook altijd beter?

Een bowlingbal is doorgaans duurder dan een golfbal. Toch zul je geen hole-in-one slaan met een bowlingbal. Alleen een hoger prijskaartje zegt niet zoveel. Andersom geldt het net zo goed; een pingpongbal is goedkoper dan een golfbal, maar die is ook niet geschikt om mee te golfen. Bij VR hardware moet er als eerste worden gekeken naar de toepassing waar de apparatuur voor wordt aangeschaft. Dat kan lastig zijn, want in veel gevallen is het nog niet bekend waar virtual reality binnen de organisatie voor wordt toegepast. Laten we eerst even een aantal producten bekijken om de verschillen tussen functionaliteit en prijs te illustreren.

 

HTC Vive Pro

De naam zegt het al; dit is een professioneel product, de prijs wijst hier ook op. Naast deze VR headset moet er ook nog een luxe PC naast komen te staan. Moet je deze virtual reality bril kopen voor zakelijk gebruik? Puur op specificaties is de Vive Pro inderdaad een juweeltje. Deze VR bril heeft een optimale tracking, een scherp beeld en veel mogelijkheden. Je hebt er wel altijd een een PC of laptop voor nodig en er moeten trackers ingesteld worden om gebruik te maken van ‘roomscale VR’. Het is daarmee niet bepaald een ‘plug-and-play’ oplossing. Wanneer je zware applicaties moet draaien kan de Vive Pro de oplossing bieden, in combinatie met de Pro Eye oog tracking is het mogelijk om gedetailleerde gebruikersdata te verzamelen. Het betreft wel niche toepassingen die niet voor alle zakelijke gebruikers interessant zijn.

 

Valve Index maakt het tastbaar

Games gigant Valve ontwikkelde de Vive samen met HTC, ze hebben zeker verstand van virtual reality producten. De Valve Index is (r)evolutionair omdat het de eerste VR bril is waarbij de VR controllers standaard alle vingers kunnen waarnemen. Dit biedt enorm veel nieuwe mogelijkheden voor virtual reality toepassingen. Maar voor een 360 graden video heb je er niets aan, Valve is daarnaast een betrekkelijk kleine speler in deze markt. Je betaalt flink voor een feature waar vrijwel geen VR apps voor gemaakt zijn. In een professionele setting kan hier wel software voor ontwikkeld worden. Net als de Vive Pro is dit vooral een niche product.

 

Oculus complete line-up

Facebook is eigenaar van Oculus, een merk VR producten die zich nog het meeste richt op de eindconsument. De Oculus Go is ideaal voor zittende ervaringen zoals 360 video, de Quest is ideaal voor mobiele ervaringen met bewegingsvrijheid, en de Rift S is ideaal voor zware VR applicaties via een geschikte PC. Hoewel deze producten zich goed lenen voor bedrijven, zul je bij een virtual reality bril kopen voor zakelijk gebruik snel ontdekken dat professionele support ontbreekt. Dat is een bewuste keuze van Oculus, maar wel vervelend. Gelukkig is dit goed te ondervangen door de hardware via een expert te kopen of huren, waarmee de service en ondersteuning naar een derde partij wordt verlegd.

 

VR software maakt het mogelijk

De hardware kan nog zo goed zijn, zonder software kun je er niets mee beginnen. Zo is de goedkope Oculus Go enorm geschikt om in grote aantallen te gebruiken voor een virtueel theater. Daar heb je wel de VR Sync software voor nodig van VR Owl. De Pico G2 4K heeft een kiosk mode voor presentaties tijdens events, zolang het lukt om een APK te compileren, te laten verifiëren en vervolgens deze software te installeren op het apparaat. Het spectrum aan mogelijkheden in VR hardware en software is net zo onbegrensd als de virtuele wereld, laat je daarom goed voorlichten alvorens te investeren in apparatuur.

 

Virtual reality bril kopen zakelijk

De hardware kopen is niet zo ingewikkeld, er zijn volop retail zaken die deze apparatuur uit voorraad kunnen leveren. Als onderneming kun je wellicht ook bij de groothandel voor een leuk prijsje een VR bril kopen. Het is met name de software en de unieke toepassingen die de keuze lastig maken. Bij virtual reality bril kopen voor zakelijk gebruik is service wellicht nog belangrijker dan het apparaat. Daarmee bedoelen we niet de garantievoorwaarden, maar de meerwaarde die VR experts bieden. Denk aan het activeren van een kiosk mode, of het bedrukken van kartonnen VR houders. Of het huren van honderd VR brillen voor een virtueel theater event. Neem daarom eerst contact op met de specialisten, en vergeet de dozenschuivers voor consumenten. Virtual reality is geen product, het maakt onderdeel uit van een bedrijfsstrategie. Investeer met beleid en profiteer van optimaal rendement.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *